П’ятниця, 29 Березня, 2024

Мінюст навідався до в’язниці без попередження

Вчора, дев’ятого лютого Денис Малюська, котрий є Міністром юстиції України, навідався до Івано-Франківської установи з виконання покарань (дванадцятий номер). Про неочікуваний візит Міністра юстиції розповість yes-frankivsk.com

Денис Малюська своїми враженнями поділився на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook. Відгук Міністра юстиції України про Івано-Франківську в’язницю №12 був досить цікавим і неочікуваним, як і сам його візит. Денис Малюська поділився, що тюрма тримається на досить пристойному рівні. Адже, якщо порівняти її з деякими іншими установами, які Мінюсту довелось відвідати, то умови тут набагато кращі. Звичайно, це установа для виконання покарань, тому очікувати чогось надто кращого не варто. За словами самого Малюськи, в Івано-Франківській в’язниці поки немає фантастичних досягнень, але й відверті жахи теж не присутні, що могло б неприємно шокувати.

Міністр юстиції України також підмітив очевидні негативні моменти, котрі були виявленні в Івано-Франківській в’язниці. Серед проблем, що створюють не дуже комфортні умови у в’язниці, були душові кімнати. До цього належать: відсутність змішувачів та шлангів у душових кімнатах і надто скупий потік води.

Харчування в установі теж перевірив. Мінюст зауважив, що воно не таке хороше, як би хотілося, але стандартне, як і в інших установах України.

А як щодо самих в’язнів? Серед тих, хто сидів в Івано-Франківській тюрмі, були: жінки, чоловіки, діти, котрі знаходяться під слідством та довічні в’язні. Такий специфічний контингент дещо вразив Дениса Малюську. Він також підмітив, що в Івано-Франківську багато тих, хто довший час перебуває у слідчому ізоляторі (СІЗО). Перебування у СІЗО деяких в’язнів затягнулося аж до трьох років. Але таке часто буває, і не тільки в Івано-Франківську. Крім того, як це часто буває, довічні в’язні живуть у відносно хороших умовах. Очевидно, вони активно проводять свій час у бібліотеці та біля тенісного стола.

Денис Малюська також мав час, аби поспілкуватися з деякими ув’язненими. Довічники активно просили, аби в закон України занесли зміни, які б стосувалися заміни довічного ув’язнення. Одному зі співрозмовників було 25 років, коли його посадили в тюрму. Тепер цьому чоловікові аж 45 років. Малюська зізнався, що його співчуття до таких людей стримує усвідомлення того, що кожен з них позбавив життя щонайменше двох осіб.

.,.,.,.