Четвер, 28 Березня, 2024

На аліменти – 60 мільйонів

На що тільки не йдуть аліментники, щоб не сплачувати кошти на утримання своїх дітей. Один із них навіть прізвище змінив і з міста втік. Сума, яку стягнули з боржника, розповідають у виконавчій службі Івано-Франківської областіYes. Frankivsk”, була найбільшою за минулий рік, стягнутих в межах одного провадження.

«Це виконавче провадження поступило до нас на виконання з Києва у вересні 2018 року, – розповідає Ростислав Лавринович, начальник Івано-Франківського міського відділу державної виконавчої служби. – Державний виконавець провів розрахунок, ми встановили місце проживання боржника, місце знаходження його майна і наклали всі відповідні арешти. Йому довелося виплатити 176 тисяч 826 гривень».

Загалом впродовж 2018 року працівникам виконавчої служби вдалося зібрати та передати дітям понад 60 мільйонів гривень аліментів. Це майже на 20 мільйонів більше, аніж за 2017 рік. Плідність роботи пояснюють створенням мобільних груп, які проводили вечірні рейди. Координував діяльність груп регіональний штаб зі сплати аліментів, куди входять керівники районних відділів служб.

За рік державні виконавці області винесли триста вісімдесят одну постанову про накладення штрафу за невиконання рішення суду про стягнення аліментів. І хоч виконали тільки вісім таких постанов, сума вражає – близько сто сімдесяти тисяч гривень.

«Збільшенню виплат аліментів сприяв пакет законів «Чужих дітей не буває», який передбачає введення певних обмежень для боржників, – каже Іван Француз, заступник начальника управління державної виконавчої служби в Івано-Франківській області. – Цей пакет законів приніс більше двадцяти одного мільйона стягнень, службовці винесли шістсот чотирнадцять постанов щодо таких обмежень боржників».

Злісних неплатників аліментів, відповідно до законодавства, обмежують у праві виїзду за кордон, в праві користування зброєю, керуванні транспортними засобами. Їм також призначають суспільно-корисні роботи, частина доходу від яких іде на погашення аліментної заборгованості.

Знаходяться особи, які вмудряються ухилятися від примусового відробітку. На таких чекає кримінальна відповідальність із позбавленням волі терміном до двох років. За гратами неплатник уже змушений буде працювати. А кошти, ним таким чином зароблені, віддаватимуть його дитині.

Аліментних боржників вдається знайти не завжди. Вони, буває, ховаються за кордоном або проживають не за місцем реєстрації. Але борг тим часом збільшується. До самих аліментів додаються штрафні санкції. За невиплату понад один рік доплюсовується до заборгованості двадцять відсотків, понад два – тридцять відсотків, понад три роки – п’ятдесят відсотків.

Оксана Гончарук

.,.,.,.