П’ятниця, 29 Березня, 2024

Що чекає власників нерозмитнених "євроблях"

В Україні після закінчення терміну дії пільгового режиму розмитнення залишилося 263 тисячі авто на єврономерах із порушенням термінів тимчасового ввезення або транзиту. Подробиці розповідає “Yes.frankivsk” з посиланням на “Обозреватель“.

Голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики розповіла, що чекає власників “євроблях”, які досі не розмитнили:

“Мені здається, що 10% цих громадян – це люди, що перебувають у скрутному матеріальному становищі та не змогли знайти кошти для розмитнення. Я зустрічалася з такими людьми. Це особи, у яких багато дітей, котрим продали автомобіль за 300 євро, який за переліком технічних характеристик навіть автівкою назвати важко. Для них сплата 1000 або 1500 євро для розмитнення та проходження митних формальностей була не під силу”, – зазначила Ніна Южаніна.

Депутат зізналась, що не знає, як допомогти цим людям. Зазначила, що якщо б встановили чергову пільгу для окремої категорії громадян, то це стало б новою дірою в законодавстві. 

Решту автівок, за її словами, власники навіть не планують розмитнювати. Южаніна зазначила, що частина з них належить і таким активістам, які будуть провокувати надалі свої заходи біля стін Верховної Ради. Ще одна частина просто готує ці автомобілі для здачі на металобрухт.

На запитання про можливість введення пільгового режиму для частини “євробляхерів”, вона заявила, що вочевидь, Верховна Рада за такі зміни не проголосує, тому після закінчення терміну в травні просто появляться норми іншого законодавства, і цей закон потрібно буде виконувати.

Топ-п’ятірка дорогих автівок з іноземною реєстрацією, які розмитнені у пільговий період:

  1. легковий автомобіль марки MERCEDES-BENZ, модель AMG G 63 2018 року випуску. Митна вартість складає 171,2 тисячі доларів США. Сумарна сума всіх сплачених податків й платежів складає понад 1,5 мільйони гривень;
  2. автомобіль марки PORSCHE, модель 971 2017 року випуску. Митна вартість становить 148,5 тисяч доларів США. Сума всіх сплачених при митному оформлені податків і платежів – майже 1,3 мільйони гривень;
  3. автівка марки AUDI, модель R8 2017 року випуску. Митна вартість – 137,7 тис. дол. США. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів – 1,2 млн грн;
  4. легковий автомобіль марки BENTLEY, модель MULSANNE 2010 року випуску. Митна вартість становить 108 тис. дол. США. Сумарна сума сплачених при митному оформленні податків та платежів становить понад 1млн грн;
  5. легковий автомобіль марки BENTLEY, модель FLYING SPUR W12 2014 року випуску. Митна вартість – 96,6 тис. дол. США. Сума всіх сплачених при митному оформленні податків та платежів становить понад 879 тис. грн.

В управлінні ДФС Івано-Франківської області нагадують, що до 24 травня 2019 року власники “євроблях” мають змогу розмитнити свою автівку, щоправда вже за повною ставкою акцизного податку. Коли наберуть чинності зміни до митного законодавства, то на власників автівок, які не вивезуть їх за межі митної території України, очікує посилення відповідальності й штрафні санкції.

До прикладу, за передачу автомобіля у володіння, користування або розпорядження особі, яка безпосередньо не ввозила його на митну територію України, а так само його використання для цілей підприємницької діяльності чи отримання доходів, передбачена відповідальність у вигляді штрафу, який становить 3400 гривень.

За перевищення терміну тимчасового ввезення, або транзиту транспортного засобу більше ніж на двадцять діб, але не більше ніж на 30, а так само їх видачу – передбачена штрафна санкція в розмірі 85 тисяч гривень.

У випадку перевищення терміну тимчасового ввезення транспортних засобів, або транзиту більше ніж на 30 діб, а так само втрати цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування, законодавством передбачено відповідальність у розмірі 170 тисяч гривень, або їх конфіскація.

Головне фото ілюстративне.

.,.,.,.