П’ятниця, 29 Березня, 2024

Як вибрати насос для безперебійного постачання води в будинок

Буріння свердловин для води на території приватних домогосподарств повністю змінило побут мешканців сіл Франківщини. Тепер проведення води в будинок стало нормою, і не дивно, адже це полегшує господарювання – економить сили та час. Головне правильно підійти до вирішення питання. Перш за все, потрібно вибрати компанію, яка займається бурінням, а також придбати обладнання. Головним елементом водогону буде насос, який виконуватиме роботу по підняттю води на поверхню та подачі її в будинок. Вибір насоса замовнику на https://mir-nasosov.com.ua/catalog/vintovye-nasosy найчастіше потрібно здійснити самостійно, адже на ринку представлена продукція різних виробників, що відрізняється ціною та принципом роботи.

Типи насосів

В загальному насоси можна поділити на два типи: поверхневі та глибинні. 

Поверхневі підходять для відкритих джерел води – водойм резервуарів, тощо, але можуть використовуватися і для неглибоких свердловин. Якщо ж вода знаходиться на глибині більшій 8м, що спостерігається найчастіше, то використовують глибинний насос. 

Поділяються глибинні насоси за принципом дії на:

  • відцентрові
  • шнекові (гвинтові)
  • вихрові
  • вібраційні

Шнекові насоси

Найбільш універсальними є шнекові насоси. Вони працюють, перекачуючи воду по лопастям ротора (їх може бути два і більше), які рухаються по спіралі. Найбільшою популярністю користуються тришнекові насоси (в центрі знаходиться один ведучий шнек і два ведених гвинта). При роботі насоса рідина переміщується по спіралі при обертанні ротора і підштовхується поверхнею шнека. Для наочності можна провести порівняння з роботою м’ясорубки.

Перевагою шнекових насосів є простота конструкції, зручність в експлуатації, низька вібрація, різноманітність діаметрів, хороша продуктивність. Розповсюдженість зумовлена високими технічними характеристиками та прийнятною ціною. 

Насос підбирається на основі розрахунків, в яких враховуються індивідуальні потреби домогосподарства в споживанні води, а також характеристики свердловини та її розташування. Основними параметрами будуть: динамічний рівень води (його повинні вказати в паспорті свердловини працівники компанії, що проводила бурінням), максимальна висота, на яку підніматиметься вода, відстань від точок споживання до свердловини. Необхідна продуктивність насоса буде залежати від кількості точок водоспоживання (це умивальники і інші сантехнічні елементи, а також техніка, що працює з водою в будинку та на території домогосподарства). Знаючи всі ці характеристики консультанти компанії, що займається продажем, зможуть підібрати насос, який відповідатиме всім потребам вашого домогосподарства.

.,.,.,.