Вівторок, 19 Березня, 2024

У Калуші надійшла перша заява на “Муніципальну няню”

З 1 січня 2019 року в Україні запроваджено нову державну програму “Муніципальна няня”.

Батьки дитини можуть найняти няню і держава відшкодовує їм кошти у сумі, що дорівнює прожитковому мінімуму на дитину віком до шести років – зараз це 1626 гривень на місяць. Деталі розповідає Yes-frankivsk з посиланням на Вікна.

Згідно з постановою Кабміну, батьки самі шукають і обирають няню. Єдина обов’язкова умова для компенсації від держави – це офіційне працевлаштування няні. Вона має бути або підприємцем, або юридичною особою, яка надає послуги догляду за дітьми.

У міське управління соціального захисту вже поступила одна заява на отримання відшкодування за послуги “Муніципальної няні”. Про це йшлося цього тижня на засіданні бюджетної комісії міської ради. Відповідно, міська рада внесла зміни до бюджету: 44 тисячі гривень забрали з видатків на придбання “пакунку малюка” і спрямували їх на програму “Муніципальна няня”.

Як пояснили в управлінні соцзахисту, “пакунки малюка” централізовано закуповують на рівні області, тому потреби у коштах, які були закладені на початку року, немає. 44 тисячі гривень – це більше, ніж потрібно для однієї “Муніципальної няні”, однак ці кошти виділені на перспективу, з розрахунку, що будуть надходити нові заяви.

Програма “Муніципальна няня” може бути вигідна, якщо, наприклад, хтось з родичів дитини не працює. У такому разі можна зареєструватися підприємцем, а відшкодування за програмою “Муніципальна няня” дозволить компенсувати витрати на сплату єдиного соціального внеску і єдиного податку. У такому випадку, людина може, приміром, набути страховий стаж, якого не вистачає до пенсії і у перспективі не доведеться його купувати.

Нагадаємо також, що для отримання відшкодування від держави на послуги няні потрібно:

  1. Самостійно обрати няню.
  2. Укласти офіційний договір (не потребує нотаріального завірення).
  3. Подати документи в управління соціального захисту, а саме:
  • заява;
  • копія договору з нянею;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • копія українського паспорту одного з батьків;
  • документ про оплату послуг няні.

Компенсація сплачується додатково до щомісячних виплат на дитину, які жінка законно отримує впродовж трьох років декретної відпустки.

.,.,.,.