П’ятниця, 29 Березня, 2024

До яких змін призвело запровадження воєнного стану в Україні

16 грудня 2018 року Президент України Петро Порошенко оголосив, що дію воєнного стану не буде продовжено за умови не вторгнення з боку Російської Федерації. Також він зазначив, що воєнний стан ніяким чином не вплине на проведення президентських виборів в Україні в березні 2019 року. Наразі дата виборів чітко встановлена і затверджена Верховною Радою України – 31 березня 2019 року? повідомляє yes-frankivsk.

Нагадаємо, що 26 листопада за указом президента на території України запровадили воєнний стан. Під його дію потрапили 10 областей, серед яких: Донецька, Луганська, Сумська, Харківська, Миколаївська, Одеська, Чернігівська, Херсонська, Запорізька та Вінницька, а також акваторія Чорного та Азовського морів.

Щодо змін, які відбулись під дією запровадження воєнного стану, можна зазначити наступні:

  1. Мобілізація: загальної мобілізації усіх громадян України не передбачено, в першу чергу до служби будуть призвані військовозобов’язані та резервісти першої черги.
  2. Охорона державних кордонів: Рада національної безпеки і оборони України посилила охорону на державних пунктах пропуску з Росією. Тобто російські громадяни, які мають намір в’їхати в Україну, можуть зіткнутись з ретельнішою перевіркою документів на кордоні, яка включатиме наявність коштів при собі та точну мету поїздки. До речі, протягом воєнного стану Україна не пропустила більшість чоловіків з російським громадянством у віці 16-60 років на територію України.
  3. Вибори об’єднаних територіальних громад: вибори були призначені на 23 грудня цього року. Оскільки термін дії воєнного стану закінчується 26 грудня, то вибори не будуть проведені. В областях де наразі запроваджено воєнний стан, буде можливо провести вибори вже після скасування воєнного стану.
  4. Громадський транспорт: посилили охорону залізничних вокзалів та станцій міст, а також аеропортів та іншої інфраструктури. Варто зазначити, що Укрзалізниця підвищила режим контролю за великими невідомими вантажами.
  5. Медицина: було визначено кількість медичних закладів, де зможуть надати невідкладну допомогу військовослужбовцям. До них входять: лікарні міста, району та області, диспансери та госпіталі.
  6. Поліція: одразу після запровадження воєнного стану Національна поліція України почала роботу в посиленому режимі, а саме: ретельне патрулювання вулиць та посилена охорона державних кордонів.
  7. Проведення спортивних подій: наразі Міністерство Молоді та Спорту на скасовує спортивних змагань будь-якого рівня в областях з воєнним станом. Проте безпека на проведенні масових спортивних зібрань все таки посилена.
.,.,.,.