Четвер, 28 Березня, 2024

Новий закон "Про працю" викликає обурення у франківців

30 січня під стінами Івано-Франківської ОДА зібралося чимало людей. Така хвиля протесту була викликана новим законом «Про працю», який можуть прийняти в Україні. Даний проект зареєстрований для розгляду напередодні Нового 2020 року та має на меті повністю замінити попередній варіант законопроекту. Подробиці на yes-frankivsk.

Обурення прикарпатців

Представники місцевих профспілок вийшли на площу перед обласною держадміністрацією, щоби виявити своє невдоволення з приводу розгляду та прийняття нового закону «Про працю». Люди насамперед не можуть змиритися з тим, що його пункти були прийняті без врахування думки членів профспілок та представників простих найманців.

Проте найбільше людей ображає зміна деяких пунктів, які передбачають на їхню думку рабовласницькі стосунки між роботодавцем та працівником. Акція під назвою «Хвиля гніву», як кажуть її організатори, це поки що попередження влади щодо невдоволення людей та бажання обговорити конкретні питання за столом переговорів між профспілками та владними структурами. Якщо ж депутати, що приймають закони, не виявлять бажання до співпраці та мирного обговорення, то такі протести переростуть в більш активні та агресивні дії.

Які зміни лякають людей?

Варто зазначити, що старий закон «Про працю» був прийнятий ще за часів Радянського союзу у 1971 році. Мало того, що за цей час уже просто не існує держави, в якій його формували, та ще й реалії сьогодення стали зовсім інакшими. Сама форма стосунків між роботодавцем та працівником, різні норми суттєво змінилися. Такий закон потребує оновлення і перегляду, це очевидно.

Проте будь-які зміни сприймаються людьми важко. Під старі правила, якими б вони не були, вже всі встигли прилаштуватися, адаптуватися, а до нових ще треба буде шукати підходи. В парламенті наголошують, що депутати ретельно переглядають кожне слово та речення у новому законі, та намагаються всіма силами створити такий документ, щоб захистити права і роботодавця, і працівника.

На разі люди невдоволені новими пунктами, які, начебто, роблять незахищеними слабкі категорії населення. До прикладу, їх лякає можливість звільнення вагітних жінок, матерів, що перебувають у декретній відпустці, інвалідів, людей похилого віку тощо. Також незрозумілими є деякі питання стосовно призовників, захисників, військових тощо.

Під стінами Івано-Франківської ОДА 30 січня 2020 року зібралися медики та освітяни, працівники різних бюджетних установ, адже їм незрозумілі нові впровадження стосовно «легкості відносин між працівниками та роботодавцями». Здається, що тепер звільнити будь-якого спеціаліста можуть в лічені хвилини, без попередження та можливості налагодити стосунки.

В парламенті заявляють, що насправді, звільнити працівника можна було і раніше. Та якщо закон начебто захищав когось, то це не завжди йшло на користь. В будь-якому випадку роботодавець при великому бажанні міг обійти його та все одно досягти свого. А деякі працівники лиш користувалися своїми правами, не виконуючи власні обов’язки, від чого страждали власники бізнесу чи підприємства.

Тепер процедура звільнення стане набагато прозорішою та простішою. Проте варто пам’ятати, що якщо це відбувається з ініціативи керівника установи, то працівнику обов’язково мають надати можливість або відпрацювати певний період часу, поки він не знайде нове місце роботи (кількість днів залежить від стажу), або отримати грошову компенсацію, розмір якої також залежить від часу, відпрацьованого на даному підприємстві.

Варто ретельно розібратися з кожним пунктом, що зрозуміти, чи несе новий закон «Про працю» реальну загрозу працівникам. Та головне інше – люди залишаться тими самими і якщо раніше ви могли домовитися з керівником про власне працевлаштування, то і зараз мало що зміниться. А якщо порозуміння не було, то може дійсно варто прийняти нову реальність і підшукати більш привабливе місце роботи, на якій ви не будете відчувати психологічного тиску?

новий закон викликає обурення

.,.,.,.